I když jahody obsahují až 90% vody, je v nich mnoho vitamínů, minerálů a mají vůbec největší antioxidační účinky ze všech druhů ovoce. Skvělé jsou čerstvé ale i v zákuscích a moučnících. Právě jahodové dobroty teď nabízejí v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde se specializují na lahůdky ze „sladké Francie“.
Ochutnat tu nově můžete klasický francouzský dort le Fraisier, krále mezi jahodovými dezerty, který svůj vznešený původ ohlašuje už svým jménem (fraise je francouzsky jahoda). Nabídku doplňuje chuťově neméně skvělý francouzský koláč s jahodami a rebarborou a jahodové menu doplňuje klasický jahodový cheescake a lehká jahůdková panna cotta.
Šéfcukrář Jaroslav Béza i majitel Jan Ivanco se navíc podělili o jeden z receptů: kombinace sezónních plodin vytvoří obvykle skvělý chuťový souzvuk a koláč s jahodami a rebarborou to potvrzuje.
RECEPT PRO VÁS
VÍTE, ŽE?
Třísloviny obsažené v jahodách působí protizánětlivě a antibakteriálně.
Jahody jsou bohaté i na kyselinu listovou a draslík. Žádné tuzemské ovoce také neobsahuje takové množství manganu, stopového prvku, který se podílí mj. na tvorbě kostí i krvetvorbě, vyživuje nervy a mozek, vlasy a kůži zásobuje barevnými pigmenty a podporuje také libido – odtud patrně pramení přesvědčení, že jahody lze využít i jako velmi příjemné afrodisiakum.
Jahody nám díky své kombinaci draslíku a minerálů doslova rozproudí krev v žilách: hodí pro prevenci arterosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií) a doporučují se při léčbě vysokého tlaku. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin.
Je známé, že jahody odvodňují: díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové, používají se proto při různých dietách, ale účinně zabírají zejména při dně a dnové artritidě.
Text: Michaela Rochovanská
Foto zdroj: Petite France Boulangerie & Patisserie