Káva jako nápoj získává stále větší oblibu a celosvětová spotřeba této suroviny neustále roste. Nicméně užití kávových zrn není spojeno pouze s přípravou louhované tekutiny. Možná vás překvapí, kde všude se s kávou můžeme setkat.
V oblasti gastronomie se voňavých zrn užívá i k jiným účelům, než jen k oblíbenému nápoji. „Kávová zrna mají svou charakteristickou chuť a vůni, v zahraničí jsem se už několikrát setkal s velice netradičními kombinacemi v oblasti gastronomie, například ve Finsku přímo zbožňují nápoj Kaffeost, což je tradičně připravená káva, ale na dně šálku je rozpuštěn lokální druh sýra. Po vypití kávy pak Finové lžičkou ze dna vychutnávají roztavený sýr,“ dodává k netradičním chuťovým kombinacím Luboš Martínek, ředitel českého kavárenského řetězce CrossCafe Original.
Omáčka z kávy se hodí k divočině
V cukrářské výrobě tvoří základní chuťový pilíř v moučnících, jako je třeba tiramisu. Kávové náplně nebo kávové sušenky jsou spíše všedními příklady možností užití, přidáním mleté kávy pak můžete osvěžit chuť palačinek nebo muffinů. A co byste řekli takové kombinaci s masem? „Přidáním kávy do běžných pokrmů můžete vytvořit velice originální chuť. Mletá káva se v zahraniční gastronomii přidává například do pokrmů z mletého masa, na celých pražených zrnech pak jako specialitu šéfkuchaři pečou různé druhy mas, nebo z kávy připravují omáčku, která se skvěle hodí zejména k divočině,“ popisuje své zkušenosti Martínek.
V neposlední řadě se s kávou můžete setkat i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Kávová vůně dodává řadě krémů exkluzivní punc a s jejími výtažky se můžete setkat v řadě sér na podporu elasticity pokožky. Vonné oleje nebo svíce vytvoří ve vašem domě příjemné prostředí. Podstatnou složkou je káva v parfumářském řemesle, mnoho luxusních parfémů používá právě kávu jako srdce svých produktů.
Text: Michaela Rochovanská