Dýně, hrušky, jablka a ořechy dozrávají a volají po nápaditém zpracování i nevšedním gurmánském zážitku. Několik tipů v podobě nových koláčů nabízejí v La Petite France. Vyzkoušejte slavný obrácený jablkový koláč sester Tatinových, noblesní Štrasburský koláč, lehký hruškový páj nebo jemný koláč z dýně.
Dýně je jedním z pomyslných symbolů podzimu. Její dužnina nabízí rozmanité gastronomické úpravy. Opravdovou delikatesou je pak dýňový koláč, který nabízejí v La Petite France. Věděli jste, že dýně zlepšuje trávení, zvyšuje imunitu a pomáhá z organizmu vylučovat toxiny a tuky? Má v sobě i celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a fruktózu, stejně tak hodně minerálů, jako je měď, železo, hořčík a draslík.
Dalším ideálním způsobem, jak do sebe v chladných dnech dostat vitamíny, jsou sladké a barevné ovocné sirupy. Koncentrovanou energii letošního horkého léta v podobě lahodných šťáv z malin a z černého rybízu zde umějí vyrobit tak, že neobsahuje žádnou chemii.
Pochoutky z hrušek i ze Štrasburku
Ve francouzském pekařství a cukrářství v pražské Myslíkově ulici patří mezi nejprodávanější sladkostiTarte Tatin neboli obrácený jablkový koláč. Vznikl přitom vlastně omylem: „Tarte Tatin se jmenuje po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline Tatinových, které začátkem minulého století společně vedly hotel v malém městečku v údolí řeky Loiry. V září roku 1880, během lovecké sezóny, prý začala Stephanie hostům připravovat klasický jablkový koláč, ale protože byla už přepracovaná, jablka s máslem a cukrem nechala na pánvi příliš dlouho. Když si chybu uvědomila, pokusila se dezert zachránit tím, že zkaramelizovaná jablka zakryla těstem a strčila celou pánev do trouby. Po upečení dílo vyklopila a voilà! – vznikl světoznámý koláč,“ říká Jan Ivanco, spolumajitel francouzského pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie.
Chutnou variantou koláče s jablky je také Štrasburský koláč zdobený cukrovou polevou a vlašskými ořechy.
Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2 má otevřeno každý den od 8 do 20 hodin. Řemeslnou pekárnu a cukrárnu najdete také na farmářských trzích na Náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlínském náměstí, dejvickém „Kulaťáku“ nebo na Náplavce u Palackého náměstí.
Recept na Tarte Tatin podle Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France
Recept na francouzský dýňový koláč podle Jaroslava Bézy, šéfcukráře Petite France
Text: Michaela Rochovanská
Foto: La Petite France