Vánoce po francouzsku si můžete užít v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie Patisserie v Myslíkově ulici v Praze, kde připravují na svátky hned několik specialit podle tradičních francouzských receptů. Vedle klasických vánoček a štol z pravého másla tu letos poprvé nabízejí i vánoční cukroví, které si tu lze objednat předem.
V malém pekařství a cukrářství se vše připravuje ručně a čerstvě, žádné dopékané polotovary tady nenajdete. Jako jediní v Praze tu nabízejí slavnostně nazdobený čokoládový Bouche de Noël a také speciální „královský“ dort Galette des Rois, kterým Francouzi vítají Nový rok a Tři Krále.
Cukroví na objednávku
Ve stylovém obchodě v Myslíkově ulici č. 22 si lze objednat vánočky, štoly a poprvé i vánoční cukroví. A protože i to chtěli Jan Ivanco spolu s šéfcukrářkou Lucií Moutelíkovou udělat s trochu „francouzským šmrncem“, k české klasice přidali i pár netradičních druhů: oblíbené vanilkové rohlíčky, kokosky, sněhový meringue (čili pusinky), a linecké třené (to známe s marmeládou, ale tady je můžete ochutnat v čokoládě) tak doprovodí i markýz řezy (z kukuřičných lupínků, medu a čokolády) a k nim přibudou ještě lahodné pistáciové kuličky. „Cukroví tu děláme vlastně trochu navíc, ale lidé se po něm každý rok ptali, takže jsme letos konečně podlehli a připravíme ho 70 kilogramů,“ usmívá se Jan Ivanco, majitel pekařství a cukrářství, kde se jinak zaměřují hlavně na francouzské dobroty.
Sladké polínko, královský dort
K ryze francouzským specialitám patří Bouche de Noël neboli „vánoční polínko“, což je plněná, krásně naaranžovaná roláda, která ve Francii zdobí vánoční stůl. Její původ je velmi starý a pojí se s oslavami zimního slunovratu, kdy lidé od Štědrého dne obřadně pálili po dvanáct dnů skutečné dřevěné poleno. „Od 19. století se ale polínko ve Francii objevilo i jako sladký dezert a jako symbol domova a tepla rodinného krbu je tu populární dodnes,“ vysvětluje Jan Ivanco. „Polínko“ se v Petite France prodává v podobě půvabné zimní chaloupky nebo barevného špalíku s roztomilými čokoládovými figurkami. Každý kousek – upečený a dekorovaný ručně – je tak originálem.
Starodávnou legendou opředený je i Galette des Rois, kulatý „tříkrálový“ dort připomínající slunce. „Jeho tajemství se skrývá uvnitř, do jeho mandlové náplně se totiž jako překvapení zamíchá i kousek ovoce, oříšek nebo mandle: kdo je ve své porci najde, smí si nasadit papírovou korunu a ten den požívat královská privilegia,“ dodává Jan Ivanco. Vánoční nabídku doplní také speciální vánoční makronky: lahodné slepované skořápky budou k mání ve čtyřech příchutích, s mandarinkou, fíky, punčem a vaječným likérem.
Připravila Michaela Rochovanská ve spolupráci s Petite France