Nechte si servírovat kulinářské hody přímo od samotného Švejka. Nemusíte za ním jezdit kdovíjak daleko, stačí se vydat do pražských Strašnic, kde na vás v místní restauraci dýchne pravá prvorepubliková atmosféra.
V restauraci Švejk má zdejší hrdina oči opravdu všude. Už při vstupu vás bude vítat svou typickou podobiznou, bude se na vás dívat z vitrín, které hrdě zdobí, a v neposlední řadě vám zahřívat záda, neboť vězte, že vám bude dělat společnost i u samotného stolu. Teda vlastně židli, kterou zdobí. Čeká tak na vás opravdu tematická atmosféra a vy se rázem ocitnete v době prvorepublikové.
Restaurační interiér pak okoření samotná nabídka jídel za rozumnou cenu. Zdejší menu nabízí klasickou českou kuchyni, a tak si z „jídeláku“ vybere opravdu každý. Oči vegetariána jistě zamíří na nabídku domácích bramboráčků či legendární smažený sýr.
Místní specialita Švejkovo koryto
Protože my v redakci jsme „masožrouti“, nemohli jsme odmítnout pozvání na Švejkovo koryto, čili zdejší specialitu plnou masa zpracovaného na nejrůznější způsob. Vyberou si z něj i vybíraví jedinci, protože nabízí několik druhů masa. Skvělé jsou kuřecí špalíčky, které chutnají ještě lépe, když si je namočíte do česnekového dipu, stejně tak si pochutnáte na kuřecích řízcích, vepřovém steaku, pečeném kolínku či jelítkách. Chuť vynikne i díky přiloženým beraním rohům, chilli, cibulkám a citronu. Z přílohy se ke korytu nejvíc hodí pečivo, konkrétně čerstvý chléb, který vám obsluha ochotně přinese v ošatce.
A co by to bylo za návštěvu hospůdky bez piva! Klasický český mok skvěle doplní chuť masa, stejně tak třetinka dobře vychlazené Kofoly.
Ještě váháte, kam se vydat na večeři? Pokud máte rádi českou kuchyni a nepotřebujete nóbl podnik, Švejka můžeme jenom doporučit. Příjemná hospůdka s dobrým jídlem za rozumnou kačku.
Text & foto: Michaela Rochovanská